Vannak, akik beszélnek a sportról, vannak, akik nézőként élvezik a sporteseményeket, vannak, akik szervezik a sporteseményeket, és vannak, akik sportolnak. A Güdüc Hegyikerékpár verseny 6. kiadásának szervezőiként a két utóbbi kategóriába tartozunk.

Élsportolók vagyunk, Vakaria Edit téli triatlon (futás, hegyi kerékpár és sífutás) versenyzőként országos bajnok, a felnőtt világbajnokságon egyéniben az elit nőknél tízedik helyezett, vegyes váltóban bronzérmes volt, európai bajnokságon pedig ezüstérmes, Keresztes Zsolt pedig alpesi síben többszörös országos bajnok, hegyi kerékpárban rendszeresen dobogós különböző versenyeken. Azért szervezünk sportrendezvényt, mert megtapasztaltuk a hegyikerékpározás örömét, tudjuk, hogy olyan tájban élünk, amit érdemes két kerékről megszemlélni, és számunkra egyértelmű, hogy ép testben ép a lélek.

Tudatosan népszerűsítjük a kerékpározást úgy a gyerekek körében mint felnőtteknél, hisz környezetbarát közlekedési forma. Tapasztalatunk 10 év alatt gyűlt össze és szeretnénk megosztani másokkal is. Célunk, hogy a mozgás által az embereket össze hozzuk. Kapcsolatokat teremtsünk, barátságokat kezdjünk el, családias hangulatot teremtsünk, mozgásra motiváljunk mindenkit. Szeretnénk megismertetni úgy a fiatalokkal mind az idősebb korosztállyal  a természetet, hegyeinket, túra útvonalakat illetve buzdítani őket, hogy  merjenek kimozdulni a komfortzónájukból és fedezzenek fel új helyeket.

Eddigi rendezvényeinket a helyi vállalkozók mellett családjaink támogatták. Az egynapos versenyre általában 6-60 év közötti személyek szoktak részt venni. 2021-ben 450 versenyző nevezett az ország számos pontjáról. A profi versenyzők mellett az amatőrök számára is külön kategóriát indítunk. A résztvevők kb. 30% profi versenyző, 70% pedig amatőr sportoló akik munka mellett sportolnak. A verseny három pályán zajlik, a gyerekpálya (6-14 éves kor között) 6 km hosszú, a felnőtt pályák 30 és 50 kilométeresek. A pályák és a terep különlegessége, hogy nagyon változatos, országos szinten is egyedülálló. Számos ilyen jellegű versenyt szerveznek az országban de Hargita megyében keveset de ennek ellenére nagy igény van rá és az itteni sportolok az ország bármely pontján kimagasló eredményeket érnek el.